Nemzetközi önkéntesség

EVS (Európai Önkéntes Szolgálat)

A Fiatalok Lendületben Programot az Európai Unió fiatalok számára hozta létre. Célja, hogy a fiatal európaiakat aktív Európa polgári – társadalmi – részvételre, szolidaritásra és toleranciára ösztönözze, és bevonja őket Európa jövőjének alakításába. A Program elősegíti a fiatalok mobilitását Európa határain belül és azokon kívül is, hozzájárul a nem-formális tanulási lehetőségek bővítéséhez, valamint a kultúrák közötti párbeszédhez. Emellett iskolázottságtól, szociális és kulturális háttértől függetlenül bátorítja valamennyi fiatal bevonását és foglalkoztatását, hiszen a Fiatalok Lendületben Program mindenkié!

evscseh1evsgorog
(Csehországban és Görögországban tevékenykedő önkénteseink képei)

Célkitűzések:
  • a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése általában, ezen belül elsősorban európai polgári részvételük előmozdítása;
  • a szolidaritás és a tolerancia erősítése a fiatalok között, különösen az Európai Unió társadalmi összetartásának erősítése érdekében;
  • különböző országok fiataljai közötti kölcsönös megértés elősegítése;
  • hozzájárulás az ifjúsági tevékenységeket támogató rendszerek minőségének és az ifjúsági területen tevékenykedő civil szervezetek lehetőségeinek javításához;
  • az európai ifjúsági együttműködések előmozdítása.

Ez a sajátos tanulási lehetőség segítséget nyújt Neked, hogy aktívan bekapcsolódj a társadalom életébe, illetve munkatapasztalatot szerezz védett környezetben, ami mindenképpen hozzájárul későbbi elhelyezkedési esélyeid növeléséhez. A visszajelzések alapján az a fiatal, aki már önkénteskedett, sokkal nagyobb eséllyel indul a munkaerőpiacon, mint az a társa, aki mindezt kihagyta. Több kompetenciával rendelkezik és nem utolsó sorban magabiztosabb is!

Az önkéntes tevékenység legjobban úgy definiálható mint jótékonysági munka egy nonprofit szervezet és egy helyi közösség megsegítésére.

Maximum heti 30 órában dolgozhatsz a fogadó szervezetnél, fizetett munkaerőt nem válthat ki a munkád és nem bízhatnak rád olyan feladatot, amiért egy személyben te lennél a felelős.

evsgorog2
(A görög természetvédelmi szervezet központja)

A felkínálkozó lehetőségek igencsak sokszínűek.

Különféle témák közül választhatod ki az elképzeléseidnek leginkább megfelelő projektet. Részt vehetsz például környezetvédelmi-, művészeti-, kulturális-, sport- vagy gyermekprogramokban, a szociális ellátórendszerben, dolgozhatsz média és kommunikációs szervezetnél vagy akár kipróbálhatod magad a vidékfejlesztés, valamint ifjúságpolitika területén is.
A külföldi szolgálat során fejlődnek a képességeid, nyelveket tanulsz – hiszen a mindennapi munka angol nyelven folyik, illetve ezen kívül az adott ország anyanyelvét is megtanulhatod magántanár segítségével, - valamint új (munka- és élet-) területeken szerezhetsz tapasztalatokat.

Miközben külföldön dolgozol, a munkádért cserébe szállást, ellátást, nyelvoktatást, mentort és zsebpénzt kapsz. Mindezek mellett a helyi közlekedésedről, biztosításodról is gondoskodnak.

Neked szól a program, ha:

• 18 és 30 év közötti fiatal vagy
  • szeretnél új nyelveket tanulni vagy csiszolni a már meglévőt
  • meg akarod tanulni, hogyan lehet csapatban dolgozni
  • szeretnél megismerkedni új emberekkel, más kultúrákkal
  • külföldön szeretnél egyszerre tanulni és dolgozni egy EU által védett környezetben
  • saját személyiségedet szeretnéd fejleszteni, magabiztosabbá akarsz válni
  • életre szóló élményekre vágysz!

evscseh2
(Prágai életkép)

EVS önkéntesként 2-12 hónapot tölthetsz el külföldön. Te határozhatod meg, mennyi időre szeretnél kimenni, de érdemes megfontolni, mert ebben a támogatott formában csak egyszer vehetsz részt!
A Fiatalok Lendületben Program nagy hangsúlyt fektet a védett környezet kialakítására, ezért ingyenes széles körű biztosítást nyújt az önkéntesség teljes ideje alatt.
A szolgálatod elvégzése után Youthpass tanúsítványt kapsz. Ez személyre szabottan tartalmazza az elvégzett feladataidat és a tevékenységed során lezajlott tanulási folyamatot, illetve annak eredményeit. Mindenképp hasznos lehet a későbbi munkaerőpiacon való elhelyezkedésben.

A program költségvetése állja:

• az önkéntes nemzetközi utazási költségének 90%-át (a legolcsóbb utazási lehetőséggel, a fennmaradó 10% az önkéntest terheli),
  • az önkéntes havi zsebpénzét, nyelvoktatását,
  • az önkéntes szállásával, étkeztetésével kapcsolatos támogatásokat,
  • az önkéntes helyi utazásával, biztosításával kapcsolatos költségeit.

Ha többet szeretnél tudni az EVS-ről, látogass el a következő oldalra: http://mobilitas.hu/flp/evs

Az egyik korábbi EVS önkéntesünk ajánlása a programról!

Fontos tudnod, az önkéntes szolgálat megszervezése a gondolat megszületésétől a kiutazás napjáig több hónapot is igénybe vehet, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb felvedd velünk a kapcsolatot, és mi tudjunk tájékoztatni a pályázati beadási határidőkről!
Létezik egy központi adatbázis, mely az összes EVS programban részt vevő akkreditált küldő – koordináló - fogadó szervezetet tartalmazza, ebben tudsz Te is keresgélni: http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm

Természetesen az "ÚTON" Egyesület is akkreditált EVS küldő szervezet, referencia számunk: 2013-HU-67. Nagy tapasztalattal rendelkezünk magyar fiatalok kiküldésében és felkészítésében.

Ha felkeltette érdeklődésedet a külföldi önkénteskedés, fordulj hozzánk bizalommal, rajtunk keresztül kijuthatsz Európa bármely országába!

Előzetes időpontegyeztetés javasolt!

E-mail: uton.ontheway@gmail.com

Iroda: 4024 Debrecen, Rákóczi u. 62/a.
Telefon: +36 52 798 530

Kövess minket a Facebook-on!

fb

ÖNKÉNTESSÉGRE FEL!