Beszámoló a Záró találkozóról

Projektünk záró találkozója 2013. szeptember 27-én került megrendezésre a program egyik önkénteseket fogadó intézményének, a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ balkányi telephelyű Kihívással Élők Nappali Intézményében. A rendezvényre számos a projektidőszak alatt valamely fogadó szervezetnél önkéntes munkát végző személyek érkeztek, valamint jelen voltak a programot koordináló munkatársak is.

A projektben résztvevő kollégák mellett meghívott vendégek is tiszteletüket tették záró rendezvényünkön, Káplárné Mészáros Ágnes intézményvezető asszony és Szecskó János ifjúsági szakember személyében. Záró rendezvényünk célja az volt, hogy röviden ismertessük a program eredményeit, valamint a megjelent önkénteseinkkel közösen megbeszéljük az elmúlt egy év tapasztalatait. A köszöntő beszédet a program projektmenedzsere tartotta, Hajzer Ágnes, aki röviden bemutatta a projektet s annak céljait, majd átadta a szót Magyar Zoltánnak, aki a program szakmai vezetői pozícióját töltötte be s, aki a pályázati program eredményeit és tapasztalatait vázolta fel.

A szakmai összefoglaló után az első meghívott vendégünk, Káplárné Mészáros Ágnes, a Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központ Szenvedélybetegek Nappali Intézményének intézményvezetője, aki az önkéntesek bevonásának lehetőségeiről beszélt különösen a szociális alapszolgáltatások vonatkozásában. Az intézményvezető asszony számos gyakorlati példával is szolgált, hiszen a Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központ is fogadta az önkénteseket a projektidőszak alatt, így ő közvetlen kapcsolatban volt az intézményükbe érkező önkéntesekkel. Ezt követően a megjelent önkénteseink közül felkértünk párat, hogy osszák meg velünk tapasztalataink, élményeiket a programmal kapcsolatosan. Örömünkre az összes felszólaló pozitív élményekkel lett gazdagabb a program jóvoltából s sokuk a projekt lezárultát követően is szívesen vállal önkéntes tevékenységet a jövőben is.

Az tapasztalatcserék után minden kedves megjelentnek svéd asztalos ebéddel köszöntük meg a részvételét a rendezvényen, illetve a projektben. Az önkéntesek tapasztalat megosztását és az ebédet követően a program által létrehozott Nagykállói Önkéntes Pont vezetőjének, Szécsi Szilviának az előadása követte. Ő az önkéntes tevékenység előnyeiről tartott interaktív előadásában arról beszélt, hogy miért érdemes önkéntes tevékenységet vállalni. Az előadásába kérdéseivel bevonta a rendezvény résztvevőit is, így közösen határozták meg az önkéntesen végzett munka leglényegesebb előnyeit és pozitív hatásait környezetükre. A rendezvény előadásainak és beszámolóinak sorát Szecskó János ifjúsági koordinátor zárta, aki szintén a projekt gazda, az ÚTON Egyesület munkatársa. János elsősorban a külföldi ifjúsági önkéntes munkával kapcsolatos előnyökre hívta fel a hallgatóság figyelmét. A jó gyakorlatok és az egyesület külföldi önkéntességi tapasztalatainak és élményinek gyűjteményéből hozott el párat a rendezvényre, melyek egytől egyig rendkívül izgalmasak és motiválóak voltak.