Szakmai tanulmányúton jártak a Nagykállói Önkéntes Pont munkatársai és önkéntesei

Szakmai tanulmányút keretében látták vendégül a Baranya Megyei Önkéntes Centrum, valamint a Nevelők Háza Egyesület munkatársai a Nagykállói Kistérségi Önkéntes Program önkéntes menedzsmentjét és néhány önkéntesét 2013. július 12-14-e között Pécsett.
Pénteken kora délután a bonyhádi Gondozási Központban működő Kék-Madár Önkéntes Pontban kezdődött a szakmai találkozó, ahol az éppen a fogadó szervezetek számára szervezett képzés során lehetőség volt találkozni a helyi programmegvalósítókkal, illetve betekintést nyerni az Önkéntes Pont mindennapi munkájába.
A szakmai találkozó Pécsett folytatódott, ahol a tapasztalatcsere során a Civil Közösségek Háza vezetője, Vincze Csilla mutatta be az intézményt, annak épületét és működését. A gyönyörű Szent István téri épületben a mintegy 70 civil szervezet mellett működik, és az Önkéntes Centrum szolgáltatásai mellett megtalálható a megyei Esélyteremtési Iroda, valamint a Civil Szolgáltató Centrum.
Az „Úton” Ifjúsági- Kulturális Egyesület, mint a TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0034 számú projekt megvalósítója a Nagykállói kistérség településein 2012-ben kezdte meg az önkéntesség szervezését, népszerűsítését, melynek keretében októberben Nagykállóban önkéntes pontot hozott létre. A tapasztalatcsere során a szervezetek vezetői bemutatták a projektjeiket, az eddig elért eredményeiket, illetve a vendégek megtekintették a Civil Közösségek Házát és megismerkedtek a különböző szolgáltatásokat végző szakemberekkel.
Az Önkéntes Centrum szakmai vezetője, Knyihár Éva és munkatársai az ezt követő konzultáció során részletesen bemutatták az önkéntes munkaszervezési, adminisztrációs munkájukat, illetve számos jó gyakorlatot, tapasztalatot, ötletet ismerhettek meg a tapasztalatcsere résztvevői.
A műhelymunkán szó esett az önkéntesek toborzásának módjairól, az önkéntes munka iránti igény jelzéséről, az iskolai közösségi szolgálatáról, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás miatt önkéntes munkát vállalók munkavégzésének szabályairól, az önkéntes törvényről és annak értelmezéséről, a központ tájékoztató és civil szervezeteket segítő munkájáról, illetve a Baranya  megyei  önkéntes  pontok működéséről és a regionális hálózat kiépítésének szándékáról, a központ módszertani feladatairól továbbá az önkéntes mentori feladatokról, adminisztrációs kötelezettségekről.
A Civil Közösségek Háza és a Szent István tér megtekintését követően az Önkéntes Centrum által az önkormányzattól gondozásra átvett kőkertben tettek sétát a látogatók, ahol betekinthettek az intézményben folyó önkéntesek munkájába.
Szombati délelőtt a vendégek a „KLUB” elnevezésű, alternatív pécsi közösségi teret és a VeloSophie műhelyt látogatták  meg.
A KLUB alulról szerveződő független, nyitott-közösségi helyszín, amely főképp a környezeti fenntarthatóság elveit népszerűsíti. Szektorközi közvetítés útján ökointelligens értékközvetítő hálózatot épít és információt nyújt tagjainak. A klub működésének bemutatása után a csoport egy 1 órás recycle-ing kézműves csoportfoglalkozáson vehetett részt.
A VeloSophie a kerékpározás szeretete és annak népszerűsítése köré szerveződő vállalkozás. Olyan kulturális, szociális közösségi tér, melynek a megszokott szolgáltatások működtetése mellett felvállalt célja a pécsi kerékpáros kultúra érdekképviselete, fejlesztése is. Tevékenységei között szerepel: mobilszerviz, rendszeres szerviztechnikai és közlekedés-ismereti oktatás (bikekitchen), kerékpáros érdekképviselet, egyedi kerékpárok tervezése és építése, kerékpárhulladék újrahasznosítása, kerékpáros események szervezése, kerékpárkölcsönző működtetése.
Mindkét műhely munkáját nagyszámú önkéntes csapat segíti, támogatja.
A szakmai tanulmányút a pécsi kistérségben, Orfűn folytatódott, ahol a kis csapat látogatást tett a vízimalomban, és betekintett  a malomépület területén működő Orfűi Kézműves Egyesület munkájába, az éppen önkéntesekkel zajló nyári táborának programjába.
A vasárnap délelőtt főleg a közösségi szolgálattal kapcsolatos információk és tapasztalatok megosztásával telt, ezzel kapcsolatos kisfilmek mentén zajlott a szakmai konzultáció a Civil Közösségek Házában.